Bombay kan grubu: Yeni bir kan grubu mu, önemi nedir ?

Yayın Tarihi : 2018/09/10 23:38 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/01 22:47 •
Tüm kan gruplarına (A,B,AB ve 0) kan verebilirken, bunlardan kan alamayan Bombay kan grubu hakkında biraz bilgi sahibi olalım.Bombay kan grubu yeni bir kan grubu olarak değerlendirilebilir.
Bombay kan grubu: Yeni bir kan grubu mu, önemi nedir ?

Tüm kan gruplarına (A,B,AB ve 0) kan verebilirken, bunlardan kan alamayan Bombay kan grubu hakkında biraz bilgi sahibi olalım.

Kan Grubu Çeşitleri:

Günümüzde kırmızı kan hücreleri yani eritrositlerin üzerindeki antijenlerin tipine göre ABO sisteminde 4 tip kan grubu vardır; A,B,AB ve 0.

Bombay Kan Grubu Nedir?

Bununla beraber 0 aleli taşımadan da 0 grubuna sahip çocuğu olan 3 ailede 1952 yılında hindistanın Bombay kentinde Dr.Bhende ve arkadaşları Bombay kan grubunu tanımladılar. Bu kan grubunun en tipik özelliği eritrositlerde H antijeninin olmaması. H antijenleri ise A ve B antijenlerinin kaynağı olan yapıdır. Yani H antijeni yoksa, A antijenide olmaz ve dolayısıyla A grubu kanda olmaz kişide. 0 grubu kişilerde ise H antijeni olsa bile bu antijeni A veya B antijenine çeviren transferaz enzimi olmadığından bu kişiler antijensiz yani 0 grubu olurlar. Bombay grubu kişilerde ise antijenik mutasyon nedeniyle H antijeni oluşmaz.

Bombay kan grubu çoğunlukla günümüzde rastlantı ile anlaşılır ve çok az bulunur. Örneğin anne ve baba 0 kan grubu ise çocuklarının A veya B grubu olması beklenmez, oysa Bombay kan grubuna sahip anne veya baba ise çocuklarda bu iki gruptan biri görülebilir. Bu kan grubunda olanlar H,A ve B grubu antijenlere antikor oluşturduğundan A,B,AB veya 0 grubu kişilerden kan alamazlar,reaksiyon gelişir ve ölümle sonuçlanma ihtimali yüksektir. Yalnızca kendileri gibi Bombay kan grubu olanlardan kan alabilirler, bu da acil durumlarda çok sıkıntı yaratabilir.

Bu kan grubu dünya genelinde çok nadir görülür, örneğin 1 milyon nufuslu bir şehirde sadece 4 kişi bu kan grubundandır. Hindistanın Bombay kentinde ise ortalama her 7600 kişide bir Bombay kan grubu bulunur.

Akla neden bu şehirde çok sık görülür sorusu gelebilir. Hemen cevap vereyim, çünkü bombayda kast sistemi vardır yani kapalı bir toplumdur ve bu kapalı toplum arası akraba evlilikleri, kan bağı aynı olan kişilerin evlenmeleri çok sık görüldüğünden  bu antijenik mutasyon sık görülmektedir.

Absorbsiyon-elüsyon testleri, oluşan antikorların farklı ısılarda titre edilmeleri,anti-H antikorlarının inhibisyonu gibi tekniklerle tanısı konabilen Bombay kan grubu ülkemizde de nadirdir ama sıklığı tam bilinmemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?