Elektronikleri de Sıcaktan Koruyun

Yayın Tarihi : 2017/07/03 12:12 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/16 23:05 •

Havaların ısınmasıyla birlikte; bakteri kaynaklı hastalıklar da artmaktadır. Bunun yanında; bataryalı ve gaz dolu materyaller de sıcaktan olumsuz etkilenirler.

Elektronikleri de Sıcaktan Koruyun

Havaların ısınmasıyla birlikte; bakteri kaynaklı hastalıklar da artmaktadır. Bunun yanında; bataryalı ve gaz dolu materyaller de sıcaktan olumsuz etkilenirler. Elektronik eşyaların bataryaları; sıcakta aşırı basınca maruz kalır. Kullanılamaz hale gelebileceği gibi; kişilerin sağlığını da olumsuz etkiler. Daha çok radyasyon yayması, bu zararların en büyüğüdür.

Isınan bataryalı cihazlar, sadece insana zarar vermez. Elektronik cihazın kendine de oldukça çok zarar verir. Özellikle ömrünün kısalması, fonksiyonlarını yeterince meydana getirememesi gibi durumlara sebep olur.

Zaten yanımızda oldukça az ve mesafeli bulundurmamız gereken elektronik cihazları, özellikle tatillerde ve dışarıda hem güneşten korumak, hem de kenidi sağlığımızı korumak adına uzakta tutmak her zaman faydalı olacaktır.

Radyasyon Canlılara Nasıl Zarar Verir?

Radyasyon, gözle görülmeyen, ancak vücudun çekirdek yapısının işleyişini bozan bir yayılımdır. Aslında zararları çok fazla bilinmesine rağmen, çok da önemsenmez. Günlük hayatta o kadar çok kullanılır olmuştur ki, etkileri bu sebeple görmezden gelinir.

Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran teknolojik aletlerin neredeyse tamamı radyasyonlar yoluyla çalışır. Radyasyonun verdiği elektrik dalgaları sayesinde, işlevlerimiz kolaylıkla ve hızla hallolurken, aslında canlı vücuduna geri dönüşümsüz hasarlar da kazandırılır.

Bu etkiler sadece insanla sınırlı değildir; hayvanlar ve bitkiler de ortam radyasyonundan etkilenirler. Özellikle radyasyonun yaygın olduğu yerlerde bitkiler kolaylıkla sararır ve yaşamlarına devam edemezler.

Radyasyonun görünmeyen bir etkisi de insanların sinir sistemleridir. Fazla radyasyona maruz kalan insanlar; daha asabi, kolay sinirlenen ve daha az hareket eden insanlar olurlar. Özellikle tablet ve telefonlarla çok iç içe yaşayan çocuklarda bu durum net olarak görülmektedir. Tabii bunun bir çok sebebi vardır. Mesela ekranlarda görüntülerin hızla geçiş yapması, çocuğun düşünmeden sunulan her görüntüyü kabul etmesi de bu hırçınlığı destekler. Ancak radyasyon etkisi de küçümsenmeyecek kadar fazladır.

Radyasyonun en fazla bilinen etkilerinden biri de, üreme sistemine verdiği zararlardır. Radyasyon sadece kısırlık değil, yumurta ve spermin DNA yapısının bozulmasına sebep olarak ebeveynlik sağlansa dahi, bebeklerin kusurlu olmasına sebep olabilir.

Radyasyonu hayatımızdan çıkarmak tabii ki ütobiktir. Ancak azaltmak mümkündür ve sağlıklı ve uzun yaşam için şarttır aslında.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?