ESR (sedimantasyon) Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/06 00:49 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/14 17:55 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
ESR (sedimentasyon) testi dolaylı yoldan vücuttaki iltihap şiddetini ölçer.Kanda bulunan alyuvarların (eritrositlerin) çökme hızını gösterir.
ESR (sedimantasyon) Testi Nedir?

ESR testi dolaylı yoldan vücuttaki iltihap şiddetini ölçer. Bu test ile alınan kan örneklerindeki mevcut alyuvarların deney tüpünde saatlik çökme hızına bakılır. 

ESR (Sedimentasyon) Testi Neden Yapılır?
Vücuttaki bazı kronik ve akut iltihapların nedenleri ve buna ilave olarak birçok kanser, enfeksiyon ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tanısı için yardımcı olur. 

ESR (Sedimentasyon) Testi Tek Başına Anlamlı mı?
ESR testi genel bir testtir ve iltihabın nerede olduğunu gösteremez ancak pek çok testte olduğu gibi, diğer testler ile birlikte yapıldığında daha iyi sonuçlar elde edilir. Çünkü hastalık vücutta bir bütündür. Yani bir bölgede anormallik olması, mutlaka başka organlarda ve yollarda da sıkıntıya sebep olur. Bu sebeple en doğru teşhis, bir çok testin birleşimi ve bunların fiziksel muayeneye olan uyumu ile yapılan teşhistir.

ESR (Sedimentasyon) Testi Neden Yapılır?

Sedimentasyon testi, teşhis koymanın yanında, tedavi seyri için de yapılabilir. Bu sebeple yardımcı ve önemli tahlillerden biridir.

Romatoid artrit (eklemlerde iltihaba neden olan otoimmün bir hastalıktır)

Tempağızdan arterit (bir tür kan damarı iltihabı)

Polimiyalji romatika, (tempağızdan arteritin bir komplikasyonu)

Sistemik vaskülit, (kan damarları astarı iltihabı)

Enfeksiyon şüphesinde,

Romatizmal hastalık şüphesinde sedimentasyon testi istenir.

Sedimentasyon Testi Nasıl Yapılır?

Sedimentasyon (ESR)testi, bir kan örneğindeki kırmızı kan hücrelerinin veya eritrositlerin dipte yerleşme oranını ölçer. Bu çökelme sürecine sedimantasyon denir.
Testin sonucu, 1 saat sonra tüpün üstündeki plazma miktarına bağlı olacaktır. Ölçüm, saat başına milimetre (mm / saat) olacaktır.

Kırmızı kan hücreleri inflamatuar koşulları olan kişilerde daha hızlı bir oranda çöker. Bu koşullar vücutta inflamatuar bir süreci tetikler, bu da kandaki protein sayısında bir artışa neden olur. Bu artış, kırmızı kan hücrelerinin bir araya toplanmasına ve daha hızlı çökmesine neden olur.

Kırmızı kan hücreleri daha hızlı çöken insanlar, doktorlara tıbbi bir durumun mevcut olabileceğini belirten ESR değerlerini yükseltecektir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?