Hepatit B Enfeksiyonu ve Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Hepatit-B virüsünün yol açtığı karaciğer enfeksiyonuna Hepatit B enfeksiyonu denir
Hepatit B Enfeksiyonu ve Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir?

Hepatit-B virüsünün yol açtığı karaciğer enfeksiyonuna Hepatit B enfeksiyonu denir. Ülkemizde ortalama olarak her 3 kişiden biri yaşamının herhangi bir döneminde Hepatit-B hastalığını geçirmektedir.
Hepatit-B hastalığı geçirenlerin % 90 dan fazlası enfeksiyon sonrası sağlığına kavuşur, hastalığa etken olan hepatit B virusu vücudu terk eder.
Hastaların ortalama % 6-7 sinde ise virus vücutta kalmaya devam eder.
Anti HBs denilen antikor da oluşmaz.Bu durumda olan ve hastalığı geçirdikten sonra virusu taşımaya devam edenlere ise Hepatit-B taşıyıcısı denir.
Bu durum kimi zaman halk arasında gizli sarılık olarak da bilinir.Hepatit B taşıyıcıların çoğunun önemli bir şikayeti yoktur.
Genel sağlık kontrolü sırasında veya kan bağışında bulunulduğunda yapılan tahlillerde taşıyıcılığın farkına varılır.
Bu durum kimi zaman hayat boyu devam edebilir.Hepatit B taşıyıcıları normal yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilirler.
Hepatit-B taşıyıcısı olup hayatının sonuna kadar problem yaşamayanlar olduğu gibi riskli durumlar da vardır. Hepatit B taşıyıcıları hastalığı,gerekli önlemlerin alınmadığı durumlarda, yakın çevrelerine bulaştırabilir.
Nadiren de olsa hastalık aktifleşerek karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine dönüşebilir.
Hepatit B taşıyıcıları belirli aralıklarla bir uzman hekim kontrollerinde takiplerini sürdürmek durumundadırlar.
Ayrıca karaciğeri yük altında tutacak alkollü içkiler,katı yağ ve yağlı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar.
Kullandıkları ilaçlara da dikkat etmelidirler.
Birtakım ilaçlar karaciğere fazlasıyla yük bindirir.
Bu nedenle doktorlarına danışmadan bilinçsiz ilaç kullanmamalıdırlar.

Hepatit B Taşıyıcıları ve Çevresindeki Bireyler Hastalığın Bulaşmaması İçin Nelere Dikkat Etmelidir?

Hepatit-B virusu bir başkasına bulaştığında bulaşan kişinin Hepatit B enfeksiyonuna yakalanmasına ve daha ağır hastalanmasına neden olabilir.
Hepatit-B virusu, taşıyıcının kanında, menisinde, vagina salgısında, idrarında ve az miktarda da olsa tükürüğünde bulunabilir.
Taşıyıcıyla aynı evde yaşayan tüm bireylerin hepatit B yönünden kan tahlilleri yapılarak antikoru olmayanlar aşılanmalıdır.
Özellikle eşler risk altında olduğundan ve hastalık cinsel yolla bulaşabildiğinden erkekler prezervatif kullanmalıdırlar.
Aşılanma sonrası veya doktorun önerisiyle daha sonra bu önlem kaldırılabilir.Hepatit B taşıyıcıları ,başka kişilerinde bu hastalığa yakalanmamaları için doktor ve diş hekimine gittiklerinde durumlarını hekimlerine bildirmelidir.
Erkeklerin berbere sakal tıraşı, kadınların kuaförde manikür-pedikür yaptırmamaları önerilir.
Cilt yaralanmalarında,kan aktığında bantla kapatılarak, kan bulaşmış malzeme çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
Az da olsa tükürük ile de mikrobun bulaşabilmesi mümkün olduğundan özellikle ağza değen çatal, kaşık, bardak gibi eşyalar iyice yıkanmadan başkaları tarafından kullanılmamalıdır.
Hepatit B taşıyıcısının kullandığı metal, cam ve plastik eşyalar tamamen temizlenmek istendiğinde bir çorba kaşığı çamaşır suyu içeren bir bardak suda 15 dakika bekletilmesi yararlı olacaktır.
 Son olarak şurası unutulmamalıdır ki,belirttiğimiz önlemlerin alınması ve özellikle de aşılamanın yapılması durumunda, el sıkışmak, kucaklaşmak, yanaktan öpmek, aynı masada yemek yemek gibi yollardan hepatit b bulaşmayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
p****** :

Sürtünmeli ilişkiden sonra 2 kere adet oldum. Bu ay olmadım gebelik olabilir mi ilişki esnasında bende çamaşırda vardı. Teşekkürler şimdiden


Cevap:

Korunmalı veya korunmasız bir cinsel beraberlik sonrası adet gören bir kadının hamile olması mümkün değildir.
Tahlil.com'da bu ve benzeri binlerce soru cevapladık  yüzlerce yazı yayınladık.
Umarız bu konularda kafa karışıklıklarının önüne geçebiliyoruzdur.
Sizin durumunuzda da ilişki sonrası adet görüldüğü için gebelik ihtimalinden söz edemeyiz.
Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve sorulmuş benzeri sorular ile verdiğimiz cevapları okumak için tıklayınız....

a************ :

Hocam Merhaba ben hepatit b li birinin bardağından su içtim yanlışlıkla, hepatit koruyuculuğum da var aşılıyım yani herhangi bir sorun olur mu hocam bu şekilde bulaşır mı hastalık ?


Cevap:

Hayır bu şekilde bulaşma olmaz.

Tahlil.com'da merak ettiğiniz konuya dair bir çok soru cevaplandı ve yazı yayınlandı.Arama motorumuzu kullanarak konuya dair merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

Tahlil.com'un arama motorunu kullanarak site içinde dilediğiniz konuyu araştırmak için tıklayınız....

k********** :

hocam merhaba cinsel ilişkinin üzerinden 4 ay sonrasında elisa hbs ag negatif geldi tekrar test yaptırmama gerek var mı?teşekkürler...


Cevap:

6. ayda tekrarlamanızı öneririz..

k********** :

Hocam merhaba 4 ay sonucunda elisa hbs ag negatif geldi tekrar test yaptırmama gerek var mı?şimdiden teşekkürler...


Cevap:

Hangi olaydan 4 ay sonra belirtmeniz gereklidir..

m************* :

Hocam merhaba eşim 13 haftalık hamile hepatit b cıktı tahlil sonucu şöyle
Anti HCV 0.04 NEGATİF
HBsAg 6374.00 POZİTİF
ANTİHbs 2,00 NEGATİF
Bebeğimizi etkileyen bir durum söz konuşumu bulaşma derecesi nedir? nasıl bir yol izlememiz lazım.tşk


Cevap:

Bebeğinizin doğar doğmaz aşılanması gereklidir, zaten sizi takip eden doktor tarafından gerekli yönlendirmeler yapılacaktır..

y******* :

Hepatit b taşıyıcısı iyileşblr mi hayatı tehdit eder mı bize doktor hiç bir ilaç vermedi


Cevap:

Hepatit B taşıyıcılığı hayatı tehdit eden bir durum değildir.Zamanla HBS AG negatifleşip, taşıyıcılığın kaybolduğu durumlarda gözlenebilmektedir.

y******* :

Hocam merhaba annemle rutin kontroller için hastaneye gitmiştik tesadüfen hepatit b hastalığ olduğunu öğrendikr tahlil sonuçlarını sizinle paylaşmak istiyorum ve yorumumuzu bekliyorum hbv dna pcr (+) 83. Anti hbc ıgg pozitif hbe ag negatif anti hbc ıgm negatif. Anti hbe pozitif anti hdv negatif


Cevap:

Evet hepatiti b taşıyıcılığı mevcut, ancak başka testler de gerekebilir, gastroenteroloji uzmanına gitmenizi öneririz..

g***** :

Merhaba, hepatit b taşıyıcısı olduğumu yeni öğrendim. Genetik değil, ne zaman veya nereden bulaştığını öğrenmemin herhangi bir yolu yok mudur? Uzun süredir taşıdığım için kronik teşhisi kondu fakat zamanını nasıl öğrenebilirim?


Cevap:

Genetik bir hastalık değildir, ne zaman bulaştığından ziyade takibi ve karaciğerde bir sorun oluşturup oluşturmadığı önemlidir, enfeksiyon hastalıkları tarafından takip edilmenizi öneririz..

D************* :

merhaba/ ben hepatit b hastasiyim yeni oyrendim bu hastalik yalniz cinsel iliwkiylemi bulawiyor?


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.. Ülkemizde hepatit B taşıyıcılığı %6-7 civarlarında. Sadece cinsel ilişki ile değil, çok uzn süre yakın temasla, diş tedavisi, manikür, traş gibi kanamalı olabilecek işlemler sırasında, kan ve kan ürünleri kullanmakla bulaşabilir...

a********** :

merhaba; aşağıdaki tahlilleri yorumlayabilir misiniz? hepatit B taşıyıcısı olduğum söylendi.sanırım kronikleşmiş.bunu hangi testle öğrenebilirim.hastalığın ne zaman başladığını öğrenebilir miyim.

AST (SGOT) 17

ALT (SGPT) 18

HCV NonReac (0,072)

HBSAG Reactive (17,62)

ANTI HIV NonReac (0,251)


Cevap:

Hepatit B enfeksiyonu yönünden HBS Ag testiniz pozitif çıkmış.Enfeksiyonu yeni geçiriyor olabilirsiniz veya taşıyıcı da olabilirsiniz.İlave testlere de gerek olacaktır durumunuzu değerlendirmek için.Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

   Hepatit testlerinin değerlendirilmesi ve yorumu hakkında aşağıdaki yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Bu konuda sorulmuş benzer sorular ve cevapları da görebilirsiniz bu bağlantıda....

Hepatit testleri nedir ve nasıl yorumlanır?



r************ :

Hocam siradan kan tetkikleriyle hepatit b ve ya hepatit c oldugum anlaşilir mi?


Cevap:

HBS AG ve ANTİ HCV testleriyle anlaşılır, diğer testlerle anlaşılmaz

e********************** :

HBV (kANTİTATİF) 2368108 IU/ml -Negatif test sonucu ve interfenol tedavisi görürüyor kendisinin korkusuvar da hepatit c olduğuna dair acaba bu durumdaki bir harhanın hb den hc çevirme ihtimali ne dir


Cevap:

Hepatit B 'den hepatit C'ye çevirme diye birşey söz konusu olamaz. İkisi de farklı virüslerdir. 

g*************** :

mrb hocam ben saglık memuru olarak görev yapmaktayım hepatit c hastasının ignesini kendime batırarak virüsü kaptıım 1 yıllık tedavi sonrası su an pcr negatif durumda yanlız hcv testinde pozitif görünüyor bu vücudumda göründügü ama zarar vermedigi anlamına mı geliyor ayrca bulasıcılık devam edyr mu ?


Cevap:

PCR testinin negatif çıkması gayet olumlu, ancak bu tek başına fikir vermez, karaciğer testleri ve ultrason gibi tahliller birlikte değerlendirilmelidir.Geçmiş olsun diliyoruz.

l******* :

62 yaşındayım. test değerlerim şöyle :

HBSAG 3986.97 (POZİTİF)

ANTİ HBS 2.15 ( NEGATİF )

ANTİ HCV 0.08 ( NEGATİF )

hepatit b taşıyıcısımıyım ? bu riskli bir durummudur ?? ne yapmalıyım ?


Cevap:

Hepatit B enfeksiyonu yönünden HBS Ag testiniz pozitif çıkmış.Enfeksiyonu yeni geçiriyor olabilirsiniz veya taşıyıcı da olabilirsiniz.İlave testlere de gerek olacaktır durumunuzu değerlendirmek için.Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

   Hepatit testlerinin değerlendirilmesi ve yorumu hakkında aşağıdaki yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Bu konuda sorulmuş benzer sorular ve cevapları da görebilirsiniz bu bağlantıda....

Hepatit testleri nedir ve nasıl yorumlanır?
http://tahlil.com/5-soruda-hepatit-testleri


E******** :

Ben 11 yaşında sarilik ve hepatit b hastaligi gecirdim doktor aileme tasiyici oldugumu ve 6 ayda 1 kez kontrole gitmemi soylemis suan 20 yasindayim 2 kere kontrole gittim testler temiz cikti tasiyiciligim devam ediyormudur bunu nasil anlayabilirim ?


Cevap:

Test sonuçlarınızı yazmamışsınız.Eğer HBS AG testiniz negatif, ANTİ HBS testiniz pozitif ise hastalığı atlatmışsınız anlamına gelir.

******* ******* :

merhaba hocam ben 3 sene habatit b taşıcısıyım ve 35 yaşındayım gecen hafta tahlillerime baktırdım ast ve alt sonuclarım iyi cıktı hbs sonucum 8000 bin cıktı ama işin ilginc yannı 3 senedir bu hastalılk nedeniyle surekli tahlıllerimi yapıyorum ama bu sefer deyişik bi tahlil aldırdım AFP 35 ve hocam bu tahlil yuksek cıktı ama intaniye doktorumdan fazla biligi alamadım birde sizden biligi aiabilirmiyim şimdiden size teşekurlerimi sunuyorum

******* ******* :

mrb. pasif hebatit b taşıyıcısı olduğunu öğrendiğim biri ile beraber oldum. spermleri cinsel organım bulaştı ancak tam bir birleşme olmadı.hastalık bana bulaşmışmıdır?teşekkürler


Cevap:

Durumunuz belirsiz.Hepatit b taşıyıcısı olup da aktif mi pasif mi diye bir ayırım nasıl yapabiliyorsunuz.Test sonuçlarını direkt gördünüz mü.Hepatit B cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışabilirsiniz.

?