İdrarda Kan Ne Demektir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/29 15:39 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
İdrarda kan; bazen gözle görülecek kadar çoktur, bazen de idrar tahlilinde, mikroskobik olarak görünecek kadar az olur.
İdrarda Kan Ne Demektir?

İdrarda kan; bazen gözle görülecek kadar çoktur, bazen de idrar tahlilinde, mikroskobik olarak görünecek kadar az olur. İdrarda kanama varsa mutlaka takibi yapılmalıdır. Ortalama %5 görülen bir sonuçtur.

İdrarda Kan Neden Olur?

İdrarda kanamanın pek çok sebebi olabilir. Bu sebeplerden bazıları; böbrekler, böbrek borusu olarak bilinen üriner sorunları ve prostat hastalıkları olabilir. kurşun ve civa zehirlenmelerinde de idrarda kan görülebilir.

Bunların dışında bazen bu kanama anlamsızdır. Ağır egzersizler veya ufak zedelenmelerde de oluşabilir.

Veya kırmızı yoğunlukta bir besin tüketmek dahi idrarda kan şüphesi uyandırabilir. Örneğin şalgam, pancar, siyah üzüm gibi meyveler.

Hastanın Öyküsü Belirleyici Rol Oynar

İdrarda kan görülmesinin önemli veya önemsiz pek çok sebebi olabilir. Bunun ayrımını yapmak için önemli olan hastanın öyküsüdür. Yani hastanın idrarda kana eşlik eden rahatsızlığı, hangi hastalıktan şüphelenilmesi gerektiği hususunda yol göstericidir.

Bu sebeple idrarda kan görülen kişilerin muayenesinde; idrar yapmada zorlanma durumu, ağrı, ateş, bulantı ve kusma durumlarının varlığı, bu dönemde kullandıkları ilaç olması durumu mutlaka sorgulanmalıdır.

İdrarda kan görülmesine, idrar yaparken yanma da ekleniyorsa idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilmelidir.

Kanser risk faktörleri taşıyan hastada radyolojik ve sistoskopi istenebilir.

Ürolojik Kanser Risk Grubu Kimlerdir?

İdrarda kanama bazı durumlarda kanser habercisidir. ancak bu teşhisin konması için üst üste birkaç tahlilde kanama tespit edilmiş olmalı ve ilave testler yapılmış olmalıdır. İdrarda kanama ile birlikte hastanın öyküsü birleştiğinde kanser için risk grubunda olan kişiler;

35 yaşını geçmiş, pasif veya aktif sigara içen, kimyasal maddelere uzun süre maruz kalan, pelvik radyoterapi almış olan, kemoterapik ilaçlar kullanan, ağrı kesicileri gereksiz olarak sık kullanan, idrar yollarında uzun süre sonda taşımış olan kişilerdir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?