Karın Şişkinliği ve Gaz Problemine İyi Gelen Yiyecekler

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 10:54 •

Vücutlar aynı organlar ve aynı sistemlerle çalışırlar ancak; her birinin çalışma hızı, metabolizması, bağışıklığı, genetiği, alışkanlıkları farklı farklıdır

Karın Şişkinliği ve Gaz Problemine İyi Gelen Yiyecekler

Karın şişkinliği ve gaz problemi  sık görülen sağlık sorunlarıdır. Karın şişliği, mide ve  barsaklarda  gaz birikmesidir. Bunu önlemek için öncelikle, d oğru yemek yeme alışkanlığı edinmek gerekir. Hava yutmamak için hızlı yemek yemekten ve sakız çiğnemekten kaçınılmaldır. Sindirim sistemini sıkıntıya düşürmemek için, az ve sık yemeli, lokmaları iyice çiğnemeli, hazmı zor ağır yemeklerden uzak durulmalı. Bağırsakların düzenli çalışması için, lif açısından zengin sebze, meyve, tahıl gibi gıdalara ağırlık verilmelidir.

Karın Şişkinliği ve Gaz Problemine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

1. Kereviz, vücudun su dengesi için gerekli olan, sodyum ve potasyum içerir.

2. Hindiba şişkinliği hafifletir. Hindiba, yararlı bakteriler için olumlu prebiyotikler içerir.

3. Lahana turşusu, sindirime yardımcı enzimler ve yararlı bakteriler içerir.

4. Kahvaltınıza  keten tohumu ekleyin. Keten tohumu da bağırsakları yağlayan ve onlara iyi gelen lifler içerir. Şişkinlikle baş etmek için, rafine karbonhidratlardan, alkolden, süt ürünlerinden, tuzdan, baharatlardan, kafein ve işlenmiş, paketlenmiş gıdalardan uzak durun.

 5. Muz  potasyum içerir. Potasyum da vücudun sodyum seviyesini düzenleyerek şişkinlikle baş etmeye yardımcı olur.

6. Zencefil yemek ya da zencefil çayı içmek hazmı kolaylaştırarak şişkinliğe iyi gelir. Zencefil aynı zamanda karın şişkinliğine iyi gelen bileşikler içerir.

7. Maydanoz doğal bir idrar söktürücüdür.

8. Nane çayı içmeyi deneyin. Spazm giderici özelliği ile semptomları azaltabilir.

9. Ananas, atlı ve sulu olmasının yanında, hazmı kolaylaştıran ve şişkinliğe yardımcı olan bromelain (ananasın sap kısmı ezilerek çıkartılan bir madde) içerir.

10. Lif açısından zengin, keten tohumu, barbunya, brokoli, çilek gibi yiyecekler tüketin.

11. Soğan, brüksel lahanası, karnabahar, süt, kuşkonmaz, sakız, alkollü içeceklerder uzak durun. Bu gıdalar bağırsaklarda gaz birikimine ve karın şişkinliğine yol açar.

Besinler Neden Şişkinlik Yapar?

Vücutlar aynı organlar ve aynı sistemlerle çalışırlar ancak; her birinin çalışma hızı, metabolizması, bağışıklığı, genetiği, alışkanlıkları farklı farklıdır. Bunun en anlaşılır örneği; laktoz intoleransıdır. Bazı insanlar süt içtiklerinde rahatsız olurken, bazılarında bu durum kesinlikle görünmez. İşte bağırsağınızın sindirebildiği ve sindiremediği besinler; sizin karın şişliği ve gaz oluşumunuzu açıklayacak unsurlardır. Herkeste farklılık gösteren bu besinin sizde hangisi olduğunu bulabilmeniz için, bu sıkıntıları yaşadığınızda hangi kombinasyondaki besinleri yediğinize dikkat etmeniz gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?