Tavuk Karası Hastalığı Görmeyi Nasıl Etkiler?

Yayın Tarihi : 2018/03/05 22:35 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/22 08:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Tavuk karası hastalığı, gece körlüğüdür ve genetik bir hastalıktır. Bu kişiler loş ışıkta görmekte zorlanır ve gece görüşü yoktur.
Tavuk Karası Hastalığı Görmeyi Nasıl Etkiler?

Tavuk karası hastalığı, gece körlüğüdür ve genetik bir hastalıktır. Bu kişiler loş ışıkta görmekte zorlanır ve gece görüşü yoktur.

Tavuk karası hastalığında kişilerin gündüz görüşünde yani aydınlıkta bir sıkıntıları yoktur. Sağlıklıdır ve net olarak görebilirler. Ancak ışık azaldıkça görme yetileri de azalır.

İnsan gözünde rod adı verilen bölge, hafif ışıkta, hatta nerdeyse karanlıkta görmeyi sağlar. Bu sebeple çok hafif ışıkta dahi sağlıklı insanlar görme sağlayabilir ve nesneleri ayırt edebilir. Ancak gece körlüğü olan insanlarda rod bölgesini çalıştıran genler hasarlıdır. Bu bölge çalışmadığından kişi, gece görüşü sağlayamaz ve nesneleri algılayamaz. Tavuk karası olan kişiler bu sebeple gündüz haricinde araç kullanmamalı ve aydınlık sağlayacak bir aleti her zaman hazırda bulundurmalıdırlar.

Tavuk karası genetik bir hastalıktır ve erkeklerde görülme sıklığı, kadınlara göre daha fazladır.

Tavuklar gece göremediği için hastalığa halk arasında ‘tavuk karası’ adlandırılır. Tavuk karasıyla ilgili yüzden fazla gen tanımlandı incelendi. 

Tavuk Karası Ne Zaman Teşhis Edilir?

Tavuk karası genetik bir hastalık olduğundan kişi böyle doğmuştur. Bu sebeple zaten dünyayı böyle algıladığından ve bebek yaşta kendini ifade edemediğinden bu dönemde saptanması zordur. Ancak çocukluk çağına yaklaştıkça bu durum ebeveyn tarafından fark edilebilir.
Tutulan gene göre hastalığın tipi ve seyri değişir. Fakat bazı tavuk karası vakaları hızlı seyreder. Örneğin hasta 19-21 yaş arasında görmesinin yüzde 100’üne yakınını kaybetmiş olabilir.

Tavuk Karası Tedavisi Nasıldır?

Genetik olarak meydana gelmiş gece körlüklerinde tedavi yoktur. Ancak önerilen tedavinin amacı, ilerlemesini engellemek ve tamamen görme kaybını geciktirmek ve engellemektir.

Bu sebeple LVA adı verilen özel büyüteçlere sahip olan gözlükler tavsiye edilir. Kan şekeri seviyesi düzenli tutulur ve beslenme takviyesi yapılır. Özellikle A vitaminince zengin beslenmek göz sağlığını korumada oldukça önemlidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?