Bitki Çayları İlaç Eşliğinde Kullanılmamalı

Yayın Tarihi : 2019/02/28 15:06 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/28 16:02 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

İlaç; çoğu doğal bitkilerin etken maddesi olmak üzere, kimyasal bileşenlerin bir araya gelerek, hastalığa özel olarak üretilen şifa kaynaklarıdır.

Bitki Çayları İlaç Eşliğinde Kullanılmamalı

İlaç; çoğu doğal bitkilerin etken maddesi olmak üzere, kimyasal bileşenlerin bir araya gelerek, hastalığa özel olarak üretilen şifa kaynaklarıdır.

Besinlerin birbirleri ile tüketiminde en çok dikkat edilmesi gereken nokta, birbirlerinin etkisini öldürücü maddelere sahip olmamasıdır. Yemek yerken dahi bu kurullar etkilidir. Örneğin yeşil sebzelerin emilimini yani vücutta kullanımını artırmak için, yanında C vitaminli yiyecekler tüketilmelidir. Ya da et yemeklerinin yanında yoğurt tüketilmemelidir. Çünkü kalsiyum, etin B vitamininden yararlanmayı bastırır ve faydalı olan yiyecek, vücuda hiçbir fayda sağlamadan atılır.

Aynı şekilde ilaçların da etken maddelerinin birbirlerine karışmaması için, ilaçlar ve bitki çayları birlikte kullanılmamalıdır. Bitkilerde çok fazla etken madde vardır. Bu sebeple tedbir olarak ilaç tedavisi bitmeden bitki çayı tedavisi başlanmamalıdır.

Yeşil çay, içerisinde K vitamini içeriğine sahip bir bitki çayıdır. Bu K vitamini, kanın koyulaşmasına sebep olur. Bazı hastalıklarda kanın seyrek olması gerekir. Bu kişiler kan sulandırıcı ilaçlar kullanırlar. Kan sulandırıcı ilaçların yanında yeşil çay kullanımı bu sebeple tehlikelidir ve bu hastalarda kanın katı kalmasına sebep olabilir; hatta pıhtı atarak felçlere dahi sebep olabilir.

Zerdeçal; bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Bu sebeple sıklıkla kullanılır. Ancak, safrada aktif olan akımı yavaşlatır. Bu sebeple özellikle safra taşı bulunan kişiler zerdeçal kullanmamalıdırlar.

Kekik; sakinleştirici, tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon düşüklüğü şikayeti olanlar kullanmamalı ve dikkatli olmalıdır.

Adaçayı; yine sakinleştirici etkisine sahip bir bitkidir. Özellikle psikolojik tedavi gören kişiler bu çayla birlikte daha uykulu ve uyuşuk olabilirler. Bu sebeple sakinleştirici ilaç kullanan kişiler adaçayı içmemelidir.

Kuşburnu da çok tüketilen çaylardandır. Bu da alerjik reaksiyonları tetikleyici bir etkiye sahiptir. Bu sebeple alerjik bünyeler ve alerji ilacı kullananlar kuşburnu tüketmemelidir.

Ekinezya; karaciğerden geçerek vücuttan atılır. Doğum kontrol ilacı ve kolesterol ilacı da karaciğer yolunu kullanarak etkileşen ilaçlardır. Bu sebeple doğum kontrol hapı ve kolesterol ilacının yan etkilerini artırıcı özelliğe sahiptir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?